شیر برقی سلونوئیدی یک دستگاه الکترومکانیکی در یک مدار سیال است که از جریان الکتریکی برای تولید میدان مغناطیسی استفاده می کند و در نتیجه آن را فعال می کند که باز شدن جریان سیال را در یک شیر کنترل می کند.
اصل کارکرد یک شیر برقی
این شیر شامل یک سیم مسی است که به دور یک شکل توخالی پیچیده شده است، که یک سیم پیچ الکتریکی با یک هسته فرومغناطیسی متحرک است که به آن پیستون نیز می گویند که در مرکز آن قرار دارد.
در حالت استراحت، پیستون یک روزنه کوچک را بست. با عبور جریان از سیم پیچ، خطوط شار مغناطیسی پیستون را به یک آهنربای الکتریکی تبدیل می کند.
میدان مغناطیسی ایجاد شده نیرویی رو به بالا بر روی پیستون که دهانه را باز می کند، وارد می کند.
در تصویر زیر قسمت های مختلف یک شیر الکتریکی توضیح داده شده است.
انیمیشن کاری شیر برقی
انیمیشن نشان داده شده نمونه ای از شیر برقی نرمال کلوز است.
هنگامی که ولتاژ تغذیه به شیر وجود ندارد، در حالت Normally Closed (پیش فرض) خواهد بود. هنگامی که سوئیچ بسته شد، برق از سیم پیچ برقی عبور می کند، سپس سیم پیچ را انرژی می دهد. سیم پیچ برقی مانند آهنربا عمل می کند و هسته یا پیستون (بخش مرکزی) را بالا می برد. همانطور که هسته یا پیستون به سمت بالا حرکت می کند، این حرکت یک جریان باز ایجاد می کند. هنگامی که سوئیچ باز شد منبع تغذیه قطع می شود، سپس سیم پیچ برقی خاموش می شود و میدان مغناطیسی نیز متوقف می شود. سپس پیستون با کمک فنر به حالت اولیه خود رانده می شود، این حرکت جریان را متوقف می کند. بنابراین شیر مطابق با مغناطیس سیم پیچ ، باز/بسته می شود.
چه زمانی باید از شیر برقی استفاده کرد؟
اگر نیاز به کنترل جریان مایع یا گاز دارید، چه در حالت کنترل خودکار باشد یا خاموش/روشن، به شیر برقی صنعتی نیاز دارید. به عبارت دیگر، می توانید از آن به عنوان مثال برای باز کردن یا بستن یک مدار، دوز کردن محصولات، مخلوط کردن گازها یا مایعات و غیره استفاده کنید.
کاربردها متنوع هستند، از کنترل شیرهای فرآیند استاندارد گرفته تا کنترل شیرهای خاص مانند سیستم های حفاظت از فشار بیش از حد و شیرهای توقف اضطراری و همچنین کنترل سیال در کاربردهایی مانند شیرهای سیستم آتش نشانی. یکی از مزایای شیرهای برقی در مقایسه با شیرهای سنتی این است که زمان پاسخگویی بسیار سریع را میسر می کنند. به این ترتیب، آنها را می توان در برنامه های کاربردی زیر یافت:
– کشاورزی: در سیستم های آبیاری زمان پاسخ کم شیرهای برقی باعث صرفه جویی قابل توجهی در آب می شود.
– نفت و پتروشیمی: در این سیستم ها غالبا از شیرهای برقی موتوری جهت کنترل جریان سیالات نفتی و روغن ها استفاده میشود
– تاسیسات: در تاسیسات ساختمانها که سیال آب است برای کنترل حرارت و دبی از شیرهای برقی موتوری تدریجی و جهت کنترل دفعی مسیر جریان از شیرهای برقی سلونوئیدی به وفور استفاده میشود.
– صنایع غذایی و شیمیایی: درصنایع غذایی و شیمیایی جهت عبور مواد مختلف از شیرهای الکتریکی متناسب با همان شرایط و سیالات استفاده میشود که به علت شرایط بسیار متنوع تولید محصولات غذایی و شیمیایی، باید حتما به ویژگی های خاص شیر مورد استفاده دقت کرد.
– کارخانجات تولید و ذوب فلزات همچون تولید آهن و فولاد و آلومینیوم و مس و … جهت کنترل و هدایت مواد
– کمپرسورها: در مرحله استارت از این شیر برای تخلیه کمپرسور استفاده می شود تا گشتاور موتور کاهش یابد.:
– در برخی موارد خاص، به عنوان مثال برای پرس های صنعتی
طبقه بندی شیرهای برقی
اجازه دهید برخی از انواع کلی را بر اساس دسته بندی های مختلف بیان کنیم.
بر اساس عملکرد مدار
بر اساس عملکرد مدار، شیرهای برقی به صورت 2 طرفه(راهه)، 3 طرفه(راهه)، 4 طرفه(راهه) و غیره طبقه بندی می شوند.همچنین میتوانیم این طبقهبندی را «براساس نوع پورت» نیز نام ببریم.
شیر برقی دو طرفه(راهه)
این یک نوع شیر ساده است که معمولاً در شرایط روشن و خاموش (به معنای عبور یا عدم عبور سیال) استفاده می شود. فقط دو پورت دارد.
شیر برقی سه طرفه(راهه)
این نوع شیر دارای 3 پورت می باشد. اگر شیر برقدار نباشد، سیال را در جهت خاصی عبور می دهد. هنگامی که شیر برق می گیرد، جهت را منحرف می کند و سیال را در جهت دیگری عبور می دهد.
بر اساس مکانیزم عملکرد
بر اساس اصل کار و عملکرد، شیرهای برقی به انواع مستقیم و پایلوت طبقه بندی می شوند.
شیر برقی دایرکت(مستقیم)
همانطور که از نامش پیداست، این یک شیر الکتریکی ساده است که باعث حرکت مکانیکی می شود و پیستون داخل آن را باز یا بسته می کند. این همان اصلی است که قبلاً در مورد آن صحبت کردیم.
شیر سلونوئیدی دایرکت برای کار به قدرت کامل نیاز دارد. هنگامی که فشار جمع می شود، به این معنی است که سیم پیچ خاموش است و هنگامی که فشار آزاد می شود، به این معنی است که سیم پیچ روشن است.
شیر برقی پایلوت
در این شیر فشار سیال برای باز یا بسته شدن شیر سلونوییدی کافی است.کویل مورد استفاده از اندازه کوچکتر و هزینه کمتری برخوردار است. برای کار کردن شیر کاملاً متکی به انرژی الکتریکی نیست.
بر اساس Fail Mode(حالت اولیه)
بر اساس حالت اولیه، شیرهای برقی به دو نوع نرمال باز و نرمال بسته طبقه بندی می شوند.
شیر برقی نرمال باز(نرمال اپن)
هنگامی که شیر نرمال اپن خاموش می شود، به این معنی است که شیر باز خواهد بود. هنگامی که شیر برقدار است، به این معنی است که دریچه بسته خواهد شد.
نیروی الکترومغناطیسی پیستون را در شرایط بسته به سمت پایین هل می دهد و اجازه نمی دهد سیال جریان یابد.
شیر برقی نرمال بسته(نرمال کلوز)
هنگامی که شیر نرمال کلوز روشن می شود، به این معنی است که شیر باز خواهد بود. وقتی جریان برق قطع می شود، به این معنی است که شیر بسته خواهد شد.
نیروی الکترومغناطیسی در شرایط باز پیستون را به سمت بالا می راند و اجازه می دهد تا رسانه جریان یابد.
شیر برقی یونیورسال
شیرهای برقی یونیورسال میتوانند مطابق با نیاز ما بهصورت نرمال باز یا نرمال بسته تنظیم شوند.
بر اساس منبع تغذیه
بر اساس منبع تغذیه، شیرهای برقی به دو نوع AC و DC طبقه بندی می شوند.
شیر برقی AC
این شیرهای برقی از منبع تغذیه AC برای کار استفاده می کنند. در اینجا AC به معنای جریان متناوب است.
شیر برقی DC
این شیرهای برقی از منبع تغذیه DC برای کار استفاده می کنند. در اینجا DC به معنای جریان مستقیم است.
تفاوت سلونوئید شیر برقی AC و DC
نویز عملیاتی
اگر فاصله ای بین هسته های آهنی متحرک و ثابت شیر برقی AC وجود داشته باشد، سیم پیچ برقی گرم می شود و احتمال سوختن سیم پیچ یکنواخت وجود دارد. در مورد شیر برقی DC جریان تحریک آن بدون توجه به فاصله هسته های آهنی متحرک و ثابت می ماند. بنابراین، یک ماده ضربهگیر را میتوان بین هستههای آهنی متحرک و ثابت برای به حداقل رساندن صداهای عملیاتی تعبیه کرد.
قدرت
- سلونوئید شیرهای برقی AC از نظر اندازه نسبتا بزرگتر هستند. سطوح بالاتری از قدرت را برای تولید یک عمل نسبتاً آهسته مصرف می کند، در حالی که سلونویید شیرهای برقی DC از اجزای کوچک و حالت جامد برای تولید عملکردهای سریع از تجهیزات فشرده استفاده می کنند.
- شیرهای برقی AC برای بازکردن شیر نیاز به پیک جریان قوی دارند. هنگامی که دریچه باز می شود، جریان به سطحی کاهش می یابد که برای نگه داشتن پیستون در جای خود کافی است تا دریچه باز بماند و کار کند. این به کاهش مصرف برق کلی کمک می کند، شیرهای برقی DC برای عملکرد خود نیاز به جریان ثابتی دارند که در نتیجه مصرف برق بالایی در مقایسه با شیرهای برقی AC دارد.
صدای وزوز
سلونوئید DC صدای وزوز ایجاد نمی کند.، سلونوئید AC به دلیل نیروی جاذبه ضربانی، صدای وزوز تولید می کند. یک صدای وزوز نشان می دهد که پیستون کاملاً در جای خود قرار نگرفته است. اگر وزوز ادامه پیدا کند، منجر به گرم شدن بیش از حد سیم پیچ و در نهایت سوختن آن می شود.
جریان تحریک
جریان تحریک یک شیر برقی AC بسته به کورس متفاوت است، در مورد شیر برقی DC، جریان تحریک فقط با مقاومت سیم پیچ DC تعیین می شود و بدون توجه به کورس ثابت است. گرمای تولید شده توسط مقاومت در برابر جریان سیم پیچ بدون توجه به موقعیت پیستون ثابت و ضعیف تر است.
زمان عملیات
زمان کارکرد شیر برقی DC بدون توجه به فرکانس ثابت است. این به این دلیل است که توسط DC هدایت می شود، زمان کارکرد شیر برقی AC ثابت نیست و با فرکانس کار متفاوت است که بر تجمع گرما در سیم پیچ نیز تاثیر می گذارد.
طول عمر خدمات
طول عمر شیر برقی DC تا حد زیادی به میزان ساییدگی مکانیکی بین هسته متحرک آهنی و راهنما (لوله) بستگی دارد.
چگونه یک شیر برقی انتخاب کنیم؟
هنگام انتخاب یک شیر برقی قیمت، باید بدانید که برای چه نوع سیالی استفاده می شود. به عنوان یک قاعده کلی، شیرهای برقی برای کار با سیالات بدون ذرات جامد مانند آب، روغن، فرآورده های نفتی، بخار، هوای فشرده یا سیالات انتقال حرارت طراحی شده اند. این اطلاعات مهم به شما امکان می دهد، جنس شیر برقی خود را مشخص کنید. اکثر شیرهای برقی از برنج (ایده آل برای آب، سوخت، هوا یا گاز بی اثر)، استیل (برای مایعات یا گازهای خورنده، مایعات محصولات غذایی) یا پلاستیک (عمدتا در بخش های مواد غذایی و شیمیایی) ساخته شده اند.
برای جلوگیری از هرگونه خطر خرابی به دلیل وجود ذرات جامد که ناخالصی نیز نامیده می شوند، توصیه می کنیم قبل از شیر برقی از فیلتر بالادست استفاده کنید.
تعداد پورت شیر مهم است ، انتخاب تعداد پورت های یک شیر برقی (2، 3، 4 یا 5) به کاربرد مورد نظر بستگی دارد:
شیرهای برقی دو طرفه عمدتاً برای تامین مستقیم مدار استفاده می شود، به عنوان مثال برای پر کردن مخزن. یک شیر برقی سه طرفه عمدتاً برای تنظیم مدار استفاده می شود. شیرهای برقی سه طرفه معمولاً با دو خط ورودی و یک خط خروجی برای اطمینان از اختلاط دو سیال با جریان ثابت استفاده می شوند. آنها همچنین می توانند با یک لوله ورودی و دو لوله خروجی برای تنظیم جریان در یکی از خروجی ها با منحرف کردن جریان سیال به خروجی دوم استفاده شوند.
شیرهای برقی 4 طرفه مجهز به دو ورودی و دو خروجی هستند و برای مثال برای چرخه های معکوس پمپ حرارتی استفاده می شوند.
اکثر شیرهای برقی به صورت روشن یا خاموش (باز یا بسته) کار می کنند، در حالی که برخی از آنها متناسب با جریان یا ولتاژ تغذیه طراحی شده اند. باید به ولتاژ تغذیه شیر برقی توجه کنید.
از نظر حالت اولیه شیر ، بسته به کاربرد شما و به منظور بهینه سازی زمان تامین برق، می توانید بین شیر برقی معمولی بسته (NC) و شیر برقی معمولی باز (NO) یکی را انتخاب کنید:
یک مدل نرمال بسته زمانی باز می شود که با برقدار شود.یک مدل نرمال باز زمانی که برقدار شود، بسته می شود.
شیرهای برقی معمولاً به رطوبت حساس هستند. برای انتخاب یک شیر الکتریکی با کلاس حفاظتی کافی (IP) برای محیط مورد نظر باید شرایط خارجی را بررسی کنید. همچنین می توانید درجه حفاظتی پایین تری را انتخاب کنید و شیر را از راه دور در منطقه ای با رطوبت کمتر نصب کنید.
شیرهای برقی همچنین با قطر اسمی (DN) تعریف می شوند زیرا مستقیماً در مدار یکپارچه هستند. اتصالات و قطر لوله ها با توجه به کشور یا منطقه جغرافیایی که قرار است در آن استفاده شود و با توجه به سیالی که برای آن استفاده خواهد شد، توسط استانداردها مشخص می شود.
شیرهای برقی همچنین ممکن است مشمول استانداردهای دیگری مانند استانداردهای حاکم بر تجهیزات نصب شده در مناطق انفجاری ATEX (اتمسفر انفجاری)، به ویژه برای صنایع انرژی باشند.
ساختار عملکرد شیر بسیار مهم است، شیرهای برقی در سه حالت مختلف کار می کنند:
- مستقیم عمل می کند
- نیمه مستقیم عمل می کند
- غیر مستقیم(پایلوت) عمل می کند
شیرهای غیرمستقیم برای عملکرد صحیح نیاز به حداقل اختلاف فشار 0.5 بار دارند. این مزیت را می دهد که شیرهایی که به طور غیر مستقیم کار می کنند می توانند جریان های بزرگ را با یک سیم پیچ نسبتا کوچک کنترل کنند و در نتیجه مصرف انرژی را کاهش دهند.
ولتاژ و زمان پاسخگویی: مهم است، زمان پاسخ به ساختار شیر، خواص سیم پیچ، فشار اتمسفر و ویسکوزیته محیط بستگی دارد. زمان پاسخ ولوهای DC کندتر از ولوهای AC است. شیرهای مستقیم در اکثر موارد سریعتر از شیرهای غیر مستقیم هستند.
محدوده فشار و دمای سیال دو پارامتر بسیار مهم در انتخاب شیر است.
لطفاً توجه داشته باشید که برخی از شیرهای کنترل جهت پنوماتیک یا شیرهای کنترل جهت هیدرولیک ممکن است شبیه شیرهای برقی باشند اما اصل عملکرد آنها متفاوت است. آنها عمدتا در مدارهای پنوماتیک یا هیدرولیک برای کنترل عملگرها استفاده میشند.
هنگامی که همه این عوامل را بدانیم، می توانیم مطمئن باشیم که شیر برقی که انتخاب می کنیم برای کاربرد ما مناسب است.
آیا باید شیر برقی مستقیم یا پایلوت را انتخاب کنید؟
یک شیر برقی پایلوت از اختلاف فشار بین سیال بالادست و پایین دست برای باز و بسته شدن استفاده می کند. در نتیجه فقط در یک جهت قابل استفاده است. سیم پیچ در این مورد برای دادن سیگنال باز یا بسته شدن استفاده می شود، به نیروی الکتریکی زیادی نیاز ندارد. از سوی دیگر، این نوع ولو الکتریکی برای کاربردهای دبی بالا استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که اختلاف فشار بین ورودی و خروجی شیر برای کارکرد آن کافی است.
یک سلونوئید ولو با عملکرد مستقیم برای کار کردن نیازی به اختلاف فشار ندارد زیرا سیم پیچ مستقیماً روی دیافراگم یا شیر عمل می کند، اما می تواند به مقدار زیادی نیروی الکتریکی نیاز داشته باشد. این نوع ولو برای دبی کم، با فشاری که می تواند از 0 بار تا حداکثر فشار مدار متغیر باشد، استفاده می شود.
چگونه سایز صحیح شیر برقی را پیدا کنیم؟
وقتی در مورد اندازه شیر برقی صحبت می کنیم، به مقدار جریان عبوری از شیر اشاره می کنیم که به عنوان ضریب جریان (Kv) نیز شناخته می شود. مقدار Kv اندازهگیری دبی جریان برای یک محیط معین و افت فشار است.
برای تعیین اندازه بهینه برای ولو الکتریکی خود، باید میزان جریان را بدانید که به شما امکان می دهد ضریب جریان (kv) را تعیین کنید. ضریب جریان یک مقدار نظری است که حجم آب دارای وزن مخصوص ،1 در دمای اتاق را نشان می دهد که از شیر برقی با افت فشار 1 بار به مدت یک دقیقه عبور می کند. می توان آن را بر حسب لیتر در دقیقه (l/min) یا متر مکعب بر ساعت (m3/h) نشان داد. میتوان هنگام انتخاب یک سلونوئید ولو، به جای اندازه لوله ، از مقدار Kv استفاده کنیم. مقدار Kv می تواند در هر شیر متفاوت باشد و سیالی که از شیر عبور می کند همچنان عامل تعیین کننده است.شیرهای برقی دارای یک مقدار Kv استاندارد هستند که به آنها اختصاص داده شده است.
همچنین باید فشار ورودی را بدانید و فشار خروجی را تعیین کنید که به شما امکان می دهد افت فشار شیر برقی را تعریف کنید. برای یک سلنوئید ولو که به صورت پایلوت کار می کند، افت فشار باید حداقل برابر با حداقل فشار تفاضلی لازم برای عملکرد صحیح سیستم باشد.
سپس باید قطر لوله های ورودی و خروجی (که بر حسب اینچ یا میلی متر مشخص شده است) و نوع اتصال (رزوه ای یا فلنجی نصب شده) را بدانید.
اولین گام ما این خواهد بود که تعیین کنیم مقدار Kv چیست و سپس نحوه محاسبه آن را بیان می کنیم. توجه به این نکته ضروری است که کشورهایی که از واحدهای امپریال استفاده می کنند این مقدار کمی تفاوت دارد، یعنی مقدار Cv.
مقدار Cv به عنوان نرخ جریان حجمی آب بر حسب گالن در دقیقه در 60 درجه فارنهایت در افت فشار 1 psi محاسبه می شود. بر اساس این مقادیر، Kv 1.156 برابر Cv است.
محاسبه اندازه صحیح شیر
سرعت جریان در یک سونوئید ولو، به شکل بدنه شیر (مسیری که جریان رسانه طی می کند) و قطر روزنه بستگی دارد.دهانه قطر سوراخی است که در شیر بسته می شود. اگر اتصالات لوله کشی شیر بزرگ باشد، اغلب روزنه نیز بزرگ خواهد بود.
یک روزنه بزرگتر جریان بیشتری خواهد داشت. علاوه بر سرعت جریان، عوامل دیگری نیز وجود دارد که باید قبل از محاسبه اندازه شیر خود بدانیم.
اولی وزن مخصوص است. این بیشتر به عنوان چگالی نسبی مواد شناخته می شود. ما می توانیم وزن مخصوص (G) را به عنوان نسبت بین وزن یک ماده و حجم مساوی آب در دمای 4 درجه سانتی گراد تعریف کنیم. در این دما چگالی 1.0 کیلوگرم در لیتر دارد. بنابراین آب دارای وزن مخصوص 1 است.
همچنین برای محاسبه افت فشار باید فشار ورودی و خروجی را بدانیم. فرض کنید فشار لوله آب در خانه 1 بار است. این لوله به سمت هوا یا اتمسفر بیرون جریان می یابد که فشار آن صفر می باشد. این اختلاف فشار 1 بار چیزی است که ما افت فشار می نامیم.
شیری که ما به لوله وصل کرده ایم دارای مقدار Kv= 3 است. در افت فشار 1 بار، دبی این شیر سه متر مکعب در ساعت است(افت فشار (Kv x
ما می توانیم همه این عوامل را در معادله ریاضی زیر ترکیب کنیم.
Q = سرعت جریان [m3/h]
= dp اختلاف فشار بین ورودی و خروجی [bar]
= SG وزن مخصوص
Kv = ضریب جریان
مثالی برای تعیین یک شیر برقی و سایز آن
ما یک سلونوئید ولو را در مزرعه ای که به لوله انتقال شیر متصل است وصل می کنیم. اکنون باید اندازه شیر را که انتخاب می کنیم محاسبه کنیم.
موارد زیر را می دانیم:
• فشار در سیستم قبل از شیر 2 بار است.
• بعد از شیر یک لوله با خروجی به فشار اتمسفر قرار دارد.
• شیر دارای وزن مخصوص 1.035 است.
• ما باید بین 14 تا 15 لیتر شیر در دقیقه پمپاژ کنیم.
ما یک شیر سلونوئیدی پیدا کردیم که ممکن است با نیازهای ما مطابقت داشته باشد. این شیر دارای مقدار Kv 1.25 می باشد. آیا این شیر می تواند جریان مورد نیاز ما را به ما بدهد؟
با استفاده از محاسبه، موارد زیر را مشاهده می کنیم:
اکنون می دانیم که این شیر 0.8992 متر مکعب در ساعت به ما می دهد.
اگر لیتر در دقیقه را محاسبه کنیم:
این شیر 14.98 لیتر شیر در دقیقه به ما می دهد که برای کاربرد ما عالی است.
نصب شیر برقی
قسمت زیر به طور عمده نحوه نصب شیر برقی را معرفی می کند.
- قبل از نصب دفترچه راهنمای محصول را بخوانید. بررسی کنید که آیا محصول مطابق با الزامات استفاده است. نکات کلیدی نصب را در نظر داشته باشید. آماده سازی خوبی برای نصب داشته باشید.
- پارامترها را روی پلاک جمع کنید تا از سازگاری آنها با پارامترهای محصول انتخابی اطمینان حاصل کنید. ولتاژ برق باید در محدوده نوسان ولتاژ نامی باشد. AC: +10٪~ -15٪ و DC: +10٪~ -10٪. در مواقع عادی، ماژول های کویل نباید بسته بندی شوند.
- قبل از اتصال شیر برقی، خط لوله را بشویید تا بقایای پودر فلز و مواد آب بندی و لکه ها پاک شود.
- به تمیزی سیال توجه کنید. در صورت وجود گرد و غبار یا ناخالصی فیلتر باید در خط لوله نصب شود.
- شیر برقی نباید در قسمت پایین رفتگی خط لوله نصب شود. آن را در خط لوله تخلیه نصب کنید. شیر را در موقعیتی که کمی بالاتر از کف ظرف است نصب کنید.
- اگر سیستم و سیال به گونه ای است که باعث ایجاد ضربه قوچ شود، شیر برقی باید در برابر آن محافظت شود.
- شیر برقی جهت دار است تا معکوس نصب نشود. به طور کلی، بدنه شیر جهت جریان متوسط را با استفاده از نماد “→” نشان می دهد. نصب باید از جهت “→” پیروی کند. با این حال، تحت شرایط خط لوله خلاء یا سایر شرایط خاص، ممکن است نصب معکوس نیز پیشنهاد شود.
- وضعیت نصب: کویل های شیر برقی شیرهای برقی عمومی باید به صورت عمودی به سمت بالا قرار گیرند.. برای برخی از محصولات مقررات خاصی وجود دارد. لطفا آنها را طبق دفترچه راهنما نصب کنید.
- در مورد اتصال شیر برقی به لوله، از مواد آب بندی نباید بیش از حد استفاده شود. از نظر اتصال رزوه ای به عنوان یکی از انواع اتصالات شیر برقی، رزوه اتصال باید در محدوده طول معتبر حفظ شود.
- برای سهولت در تعمیر و نگهداری روزانه و دوره ای، باید در حین نصب، فضای خاصی برای شیر در نظر گرفته شود.
- از آچار یا آچار لوله برای تعمیر بدنه شیر هنگام نصب استفاده کنید. لوله را ببندید. برای ایجاد تغییر شکل به واحد سیم پیچ شیر برقی نیرو وارد نکنید
- اگر شیر برقی در محیط یخ زده استفاده می شود، برای محافظت بیشتر باید از مواد عایق حرارت استفاده شود.
- بررسی کنید که آیا قسمت اتصال شیر برقی و بین شیر برقی و لوله نشتی دارد یا خیر.
- اتصال خط خروجی سیم پیچ را بررسی کنید، به ویژه در مواقعی که در آن سه خط خروجی وجود دارد.
- عناصر دستگاه الکتریکی شیر الکتریکی مانند رله، کلید و کنتاکتور. تماس هنگام باز شدن دریچه نباید لرزش داشته باشد. در غیر این صورت، عملکرد آن ممکن است غیر قابل اعتماد باشد و بر عمر مفید شیر برقی تأثیر بگذارد.
- لوپ برق باید با سیم فیوز مربوطه به عنوان حفاظت از حلقه الکتریکی متصل شود.
راه اندازی شیر برقی
منبع تغذیه را فقط زمانی روشن کنید که شیر به درستی نصب شده باشد و بتوان با خیال راحت راه اندازی کرد. در صورتی که سلونوئید ولو پس از نصب به درستی کار نمی کند، دلایل زیر را بررسی کنید:
شیر مسدود شده: ممکن است شیر به دلیل کثیفی مسدود شود. ذرات کوچک خاک می توانند کانال ها و منافذ کوچک در شیر را مسدود کنند. اگرچه لوله ها در حین نصب تمیز به نظر می رسند، اما ممکن است حاوی کثیفی مانند ذرات زنگ زدگی، ماسه، تراشه های برش و غیره باشند. اگر این اتفاق افتاد، شیر را با دقت باز کنید و قطعات را تمیز کنید. همیشه دستورالعمل های موجود در دفترچه راهنمای کاربر را دنبال کنید. اطمینان حاصل کنید که شیر به درستی مونتاژ شده است.
جهت جریان اشتباه: شیر ممکن است در جهت جریان اشتباه وصل شده باشد. جهت جریان مشخص شده روی بدنه شیر را با فلش بررسی کنید یا در صورت لزوم شیر را معکوس کنید.
فشار دیفرانسیل پایین: شیرهای برقی غیرمستقیم (همچنین به نام های سروو یا پایلوت کار می کنند) از اختلاف فشار محیط روی درگاه های ورودی و خروجی شیر برای باز و بسته کردن شیر استفاده می کنند. اگر فشار روی شیر غیرمستقیم بسیار کم باشد (کمتر از 0.5 بار)، شیر به درستی باز نمی شود. در این حالت باید از شیر (نیمه) مستقیم استفاده شود.
ضربه قوچ: ضربه قوچ یک پیامد معمولی از دبی و فشار بالا در لوله های با قطر کم است. چند راه حل برای ضربه قوچ در زیر ذکر شده است:
قطر لوله را افزایش دهید تا سرعت سیال کاهش یابد.
علل عملکرد نامناسب شیر برقی
ولتاژ پایین: با استفاده از یک مولتی متر ولتاژ را در پایانه های سیم پیچ بررسی کنید. ولتاژ ثبت شده باید حداقل 85 درصد ولتاژ چاپ شده روی پلاک باشد.
فشار نادرست: فشار شیر را با استفاده از فشارسنج یا فشارسنج بررسی کنید. فشار به شیر باید در محدوده مشخص شده روی پلاک باشد.
مدارهای کنترلی معیوب: شیر را روشن کنید و سیستم الکتریکی را بررسی کنید. صدای کلیک فلزی نشان می دهد که شیر برقی کار می کند. عدم وجود صدای کلیک نشان دهنده مشکل در منبع تغذیه است. در این مورد، فیوز سوخته یا شل، سیم پیچ زمین یا مدار باز یا سیم های سربی شکسته را بررسی کنید.
سیم پیچ سوخته: سیم پیچ برقی مدار باز را بررسی کنید. در صورت لزوم سیم پیچ را تعویض کنید.
فشار را با یک شیر کاهنده فشار قبل از شیر برقی کاهش دهید.
ضربه قوچ را با استفاده از یک شلنگ انعطاف پذیر یا بافر قبل از شیر برقی دمپ کنید.
از شیر برقی با زمان پاسخ بیشتر استفاده کنید. این باعث کاهش فشارهای گذرا می شود.
قیمت شیر برقی:
فروش شیر برقی به شدت به نوع و برند و ویژگی های آن بستگی دارد. قیمت سلونوئید ولو میتواند از یک شیر برقی ارزان آب که از جنس پلاستیک یا برنج است و محدوده قیمتی حدود 300 هزار تومان با سایز 2/1 اینچ را دارد باشد تا شیرهای بزرگ 4 اینچ و بزرگتر استیل با تحمل دما و فشار بالا با برندهای اروپایی که میتواند تا محدوده قیمتی حدود 100 میلیون تومان و بیشتر نیز وجود داشته باشد.
البته شیر برقی می تواند برای کاربردهای مختلفی مانند شیر برقی آب، شیر برقی گاز، شیر برقی هوا و… استفاده شود که میتوانید از طریق پشتیبانی آنلاین استعلام قیمت بروز را در سریع ترین زمان انجام بدهید.
-
شیر برقی ضد آب مخصوص آبنما E.MCRated 5.00 out of 5 based on 1 customer rating
-
شیر برقی گاز شهری Eska ValveRated 5.00 out of 5 based on 3 customer ratings
-
شیر برقی سوزنی CEMERated 5.00 out of 5 based on 2 customer ratings
-
شیر برقی دیافراگمی GEVAX جیواکسRated 5.00 out of 5 based on 1 customer rating
-
شیر برقی پنوماتیک وای پی سی – سری SFRated 5.00 out of 5 based on 1 customer rating
-
شیر برقی استیل GEVAX جیواکسRated 5.00 out of 5 based on 1 customer rating
-
شیر برقی دیافراگمی ParkerپارکرRated 5.00 out of 5 based on 1 customer rating
منبع: ویکی پدیا Solenoid valve